Úvod do světa mexického piva
Zdravím vás, milí přátelé! Tohle je Monika. Dnes se vydáme na dobrodružnou cestu do srdce Mexika – přesněji řečeno do světa mexického piva. Pablo Picasso kdysi řekl: „Kunst ist die Lüge, die uns die Wahrheit begreifen lässt.“ Picasso měl pravdu. Umění je lži, která nám umožňuje chápat pravdu. A dneska budeme hovořit o takovém umění, a to je umění vaření mexického piva.
Konec konců, co je pro Mexičany tradičnější než nápoj z vody, obilí, chmele a kvasnic? Zatímco my Češi jsme známí pro naše tradiční pivo, Mexiko je také národ s hlubokými pivními tradicemi, stále samozřejmě zahalenými v tajemství. Ale nechte mě vám něco prozradit: Mexické pivo je dostatečně dobré na to, abychom se s ním seznámili. Takže pojďme na to.
Mexické pivní značky, které byste měli vědět
Když se řekne Mexiko, mnohým z nás se na jazyku rozpustí představa tequily nebo mezcalu. Ale vraťme se zpátky k pivu. Možná vás překvapí, že mexický pivní průmysl je jeden z největších na světě. Ve skutečnosti mají Mexičané celou řadu značek piva, které jsou fantastické nejen pro jejich chutě, ale také pro jejich inovace a kreativitu.
Například, kdo by neznal piva jako Corona, Modelo, Dos Equis, Pacifico, Sol nebo Tecate? Tyto známé značky jsou oblíbené nejen v Mexiku, ale také po celém světě. Ale nejen že jsou to značky, které jsou uznávané celosvětově, také představují celou škálu stylů a chutí. Od lehkých a osvěžujících lagerů až po plné a robustní tmavé pivy, je zde něco pro každého chutě.
Styly a tradice mexických piv
Co odlišuje mexické pivo od jiných? Když se podíváme na typické styly mexických piv, zjistíme, že jsou tam určité unikátní charakteristiky. Zdaleka nejznámější je mexický lager, který je lehký, osvěžující a velmi pitelný. Takové pivo je skvělé pro horké letní dny, kdy potřebujete něco, co vás zchlazení a zároveň osvěží.
Ne všechny mexické pivní styly jsou však tak lehké. Mexické tmavé pivo, známé jako "cerveza oscura", je robustnější a plnější. Takové pivo je skvělé pro chladnější počasí, kdy hledáte chutný nápoj, který vás zahřeje. A pak je tu ještě "cerveza artesanal", což je španělské označení pro řemeslné pivo. Tyto styly jsou v Mexiku stále populárnější a nabízejí širokou škálu chutí a dobrodružství.
Ale co je na mexickém pivu opravdu unikátní?
Nemůžeme mluvit o mexickém pivu, aniž bychom mluvili o "michelada". To je typ piva, které je smícháno s limetkou, solí, tajinskou (typickou mexickou kořenící směsí), sojovou omáčkou a občas i s pikantním kečupem. Někdy se do ní přidává i clamato, což je druh nápoje z rajčat s mořskými plody. Michelada je zvláštní, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet. Svým způsobem odráží značnou míru kreativity a smělosti, která existuje v mexické pivní kultuře.
Výše jsem uvedla dost o značkách, stylech a tradicích mexických piv, ale to všechno je jen špičkou ledovce. Mexické pivo je fascinující svět plný barvitých příběhů, bohatých tradic a jedinečných chutí. Doufám, že tento článek vás inspiroval k dalšímu zkoumání této oblasti!
A na závěr bych chtěla sdílet ještě jeden malý osobní příběh. Možná si pamatujete na mého mazlíčka králíka, Huga. Před několika lety, když jsme byli na dovolené v Mexiku, jsem ho nechala na chvíli samotného v našem pronajatém bytě. Když jsme se vrátili, našli jsme ho se sklenicí mexického piva "Pacifico". Nechal tam jen pár srstí a několik vypitých kapek na kraji sklenice. Od té doby jsem si jistá, že i králíci mají dobrý vkus na pivo!
Napsat komentář