Proč je čokoláda chutnější, když jste vysoko?
To je otázka, kterou si pokládám stále častěji, takže jsem se rozhodl se do tohoto tématu ponořit a zjistit, proč je to tak. Vždyť i věda potvrzuje, že čokoláda chutná lépe, když jste vysoko, nikoli doslovně, ale v pohostinné náruči oblaka relaxace a klidu. Ale proč? Jak může být nektar bohů – jak Řekové prý nazývají čokoládu - ještě božštější? Pojďme se na to podívat!
Moje milovaná čokoláda
Každý z nás má určitý vztah k čokoládě. Někdo ji miluje, někdo nemůže bez ní být. Já patřím do druhé kategorie. Miluji tu krásnou hořkost pravé čokolády a tu lahodnou sladkost mléčné varianty. Ale co mi vždycky přijde fascinující, je to, jak se její chuť mění v závislosti na naší náladě, našem zdravotním stavu nebo prostě na tom, jak se cítíme. A ostatně, je to přeci jen samotná esence života, že?
Endorfinový vzestup
Možná víte, že čokoláda je schopná v našem těle vytvářet endorfiny, ty malé chemické látky, které odpovídají za naše šťastné pocity. Cítíme se lépe, když jíme čokoládu, protože tato potravina dokáže vyvolat tzv. endorfinový vzestup. Je to již dávno prokázáná věc a věda to nezmění, ale co když jsem vám řekl, že existuje způsob, jak tohoto efektu dosáhnout ještě intenzivněji? No, ne že bych se snažil propagovat nějakou nelegální činnost, ale existuje určitý způsob, jak toho dosáhnout.
Pocit vyššího vnímání
Když jste vysoko, vaše smysly jsou mnohem citlivější na vnímání světa kolem vás. To platí i pro chuť. Čokoláda je jídlo s velmi silným a pronikavým profilem chuti, takže když ji jíte v tomto stavu, tyto chutě se ještě více prohlubují. Kombinace hořkosti, sladkosti a textury se stává intenzivnější a hlubší – a tedy chutnější. To je důvod, proč čokoláda chutná lépe, když jste vysoko.
Čokoládová terapie
Ale jak můžeme toho dosáhnout? No, tak například cvičením! Zkuste to. Jděte na procházku, běhejte, jezděte na kole, cvičte jógu nebo si zatancujte. To vše je schopno vyvolat v těle stejný pocit euforie, respektive "vysokosti", jako ten po požití určitých substancí. A teď si k tomu představte kousnutí do kusu čokolády. Jste schopni ucítit tu explozi chutí mnohem intenzivněji.
Závěrečná úvaha
Není na tom nic divného, že čokoláda chutná lépe, když jste vysoko. Je to jednoduše záležitost našich smyslů a našeho vnímání. Čokoláda je vskutku unikátní potravinou s fascinujícím profilem chutí, který můžeme ještě více prozkoumat a ocenit, když jsme v tomto stavu. Takže pokud máte chuť na čokoládu, pak vzhůru na ten kopec a zahrňte se dobrotou!
Napsat komentář